W dniu 7 kwietnia, zespół edukacji wczesnoszkolnej zorganizował wyjątkowe warsztaty czekoladowe dla uczniów klas 1-3, w ramach zbliżającego się Dnia Czekolady. Wydarzenie rozpoczęło się od spotkania w sali lekcyjnej, gdzie dzieci miały okazję poznać historię czekolady. Następnie omówiono proces powstawania czekolady, od ziaren kakaowca po gotowy produkt, oraz zdrowotne właściwości kakao, które jest bogate w magnez i żelazo, wspomaga pracę serca oraz poprawia nastrój.
Po części teoretycznej, dzieci ubrały fartuszki i zostały zaproszone na część praktyczną warsztatów. W tej części przygotowywały pyszne pancakes, które następnie smarowały kremem czekoladowo-orzechowym. Dodatkowo, dzieci miały okazję skorzystać z fondue, w którym maczały owoce w czekoladzie. Na zakończenie warsztatów odbyła się wspólna sensoryczna zabawa przy czekoladowo-owocowym stole. Dzieci, w rytmie muzyki, wężykiem obchodziły stół, na którym znajdowały się owoce polane czekoladą, każdy częstował się tym, co mu najbardziej smakowało.
Czekoladowe warsztaty okazały się wspaniałą formą zdobywania wiedzy, rozwijania umiejętności społecznych, współpracy w grupie oraz kreatywności.
Po kliknięciu w miniaturę otworzy się galeria na tej stronie.